1 Jun 2024

Златния павилион Кинкаку-Дзи в Киото, Япония

Днес искаме да ви запознаем с красотите на Кинкакуджи – Златния храм – един от най-разпространените символи на Киото, древната столица на Япония.
117 Золотой Павильон Кинкаку дзи

Златният павилион се счита за един от най-красивите и най-популярните храмове в град Киото. Павилионът е построен през 1397 г. като лична резиденция на могъщия шогун Ашикага Йошимицу, известен с любовта си към изкуствата. В това великолепно място шогунът живее в годините на упадък, когато вече е отегчен от политиката и напълно се потапя в будизма. След смъртта на шогуна синът му, изпълнявайки волята на баща си, превърна Златния павилион в дзен храм.
37 Золотой Павильон Кинкаку дзи

По време на войната Онин (1497-1477) сградите на храма изгарят няколко пъти и трябва да бъдат възстановени. През юли 1950 г. целият Златен павилион е опожарен до основи от 22-годишния разстроен послушник Хаяши Дзекан, който веднага след престъплението се опитва да се самоубие. Но той не успя да направи това и новакът беше изпратен първо в затвора, а след това в болница, където почина през 1956 г. от туберкулоза. Сградата на павилиона трябваше да бъде напълно реставрирана отново.
47 Золотой Павильон Кинкаку дзи

През 1984 г. павилионът претърпява мащабна реставрация, по време на която златният слой е направен още по-мощен. Реставрацията е напълно завършена едва през 2003 г. Специалисти твърдят, че днес виждаме точно копие на древния храм.
57 Золотой Павильон Кинкаку дзи

Златният павилион неслучайно се нарича по този начин: цялата дървена конструкция, с изключение на долния етаж, е покрита с дебели слоеве от чисто злато. Всеки от трите етажа на Golden.
Павилионът е изпълнен в различни архитектурни стилове и има собствено име. Първият етаж се нарича Залата на пречистването. Заобиколен е от великолепна веранда с изглед към огледалното езеро с чиста вода, а самата стая служи като приемна зала. За изграждането на първия етаж са използвани само небоядисано дърво и бяла мазилка. Самият етаж е решен в стила на класическата дворцова архитектура. В стените са вградени плъзгащи се паравани, с които можете да регулирате осветеността на вътрешното антре
75 Золотой Павильон Кинкаку дзи

Вторият етаж носи името на Пещерата на милостта и е проектиран в стила на самурайските жилищни апартаменти. Има зала на Буда и малко светилище, посветено на богинята на милосърдието Канон.
84 Золотой Павильон Кинкаку дзи

Третият етаж се нарича Върхът на празнотата и е построен според каноните на дзен храм. Стените на този етаж, както отвън, така и отвътре, са покрити със златни листа, които създават невероятно красиви светлинни ефекти в лъчите на слънцето. Златният павилион е заобиколен от невероятно красив парк за разходки. В Огледалното езеро, на брега на което се намира Павилионът, има 10 малки живописни острова, а над водата му се издигат много камъни с причудливи форми и цветове.
92 Золотой Павильон Кинкаку дзи



източник :  http://bigpicture.ru/?p=354024