в-к Лечител
в-к Лечител
 

Изкачвайте стълби, за да живеете по-дълго

Брой: 22, 30 май 2024 - ХОМЕОПАТИЯТА
Изкачването на стълби е свързано с по-дълъг живот според изследване, което беше представено в края на април на годишния научен конгрес по превантивна кардиология на Европейското дружество по кардиология.

„Ако имате избор дали да се качите по стълбите или с асансьора, изберете стълбите, защото това ще помогне на сърцето ви – казва авторът на новото изследване д-р Софи Педок от Университета на Източна Англия и Норфолк, и Норуичката университетска болница в Обединеното кралство. – Дори и кратки периоди на физическа активност оказват благотворни ефекти върху здравето, а кратките изкачвания на стълби би трябвало да са постижима цел за включване в дневния режим.“
Сърдечно-съдовите болести са до голяма степен предотвратими чрез действия като физическа активност. Но над една четвърт от хората на зряла възраст в света не съблюдават препоръчваните нива на тази активност. Изкачването на стълби е практична и лесно постижима форма на физическо упражнение, която често е пренебрегвана. Новото изследване проучило дали то би могло да допринася за намаляване на рисковете от сърдечно-съдови болести и преждевременна смърт.
Авторите събрали най-добрите налични доказателства по темата и провели метаанализ. Във финалния анализ били включени девет изследвания с близо 480 500 участници – както здрави хора, така и такива с прекаран инфаркт или периферна артериална болест. Участниците били на възраст от 35 до 84 години, като 53% от тях били жени.
Изкачването на стълби било свързано с 24% по-нисък риск от смърт по всякакви причини и с 39% по-ниска вероятност от смърт вследствие на сърдечно-съдови болести, както и с понижен риск от такива болести, в това число инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт.
Д-р Педок казва: „Въз основа на тези резултати бихме насърчили хората да включат изкачването на стълби в ежедневието си. Нашето изследване предполага, че колкото повече стълби изкачвате, толкова са по-големи ползите – но това трябва да бъде потвърдено. Така че, независимо дали на работа, у дома или на друго място, качете се по стълбите.“

Елица ТАНЧЕВА




Брой: 22, 30 май 2024
 
 
Продукти
 
Витатабс В12 - 1000 mcg - метилкобаламин
 
ДИЕТ ФИБРА МЮСЛИ (DIET fibra Muesli)
 
Мелатосел® ЛОНГ 1,9 mg
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД